GRENACHE RESIDENCE

‘Grenache Residence’ was purchased off the original owners who built it in the late 1970s.

Given that Sarah is in fact the Lead Designer AND owner of Birdblack Design, she was very much aware of what she was looking for in a home ready to be renovated. Most importantly on her list was a brick home with very good structure. Many older coastal homes are weatherboard, and the erosion and issues are plentiful. Purchasing an older brick home leads to fewer structural issues as the years roll on.

Purchasing in Farmborough Heights was also an established choice as both Sarah and Dave love nature. The area is completely surrounded by tree life, with ‘Grenache Residence’ indulging in lovely native flora and fauna, with abounding birdlife always nestled in the high branches at (and above) roof level. The home is just 15min drive from the CBD, but with the bushland around feels like a mountaintop retreat.

The original floorplan was a product of its era – a miniature kitchen with very low benchtop and sink, zero prep space and not enough room to swing a cat! The kitchen was also tucked away and segregated from the living areas. With multiple hallways, this 1970s house simply felt like a culmination of individual rooms, rather than a home where people could gather and enjoy each other’s company.

In modern day living, homes are much more centred around being entertainment hubs, with open-plan spaces ensuring no one is left out in the cold, but rather a place to make memories with family and friends all around.

Sarah knew she wanted to keep to the external structure of the original home, transforming spaces rather than building an extension. The external walls remained but also every internal wall was knocked down! This rendered a HUGE open space with a GORGEOUS Kitchen, Dining and Living Room allowing the all-encompassing space for people to sit, chat, watch TV, cook, eat, and DRINK WINE! This is as good a segue as any to clarify: ‘Grenache Residence’ DOES have its own wine cellar, and our homeowners DO love wine, but the name Grenache comes from the colour of the concrete benchtop, the rangehood, and the front door, but more on these later.

So how did the magician Sarah enlarge her home without extending any of the existing external walls? Great question! The answer is with clever and innovative thinking.

In the front, a deck was incorporated as well as a ramped entrance, making the front of the home grand and striking in appearance. The deck is laced with grapevines for privacy and yet another nod to the Grenache colouring just inside.

In the back, a 12metre by 4metre deck is suspended at first-storey level, on this very sloped block of land. Given the height of the deck, and the slope of the land, the deck has you at eye-level with branches, birdlife and butterflies fluttering past all day long. Standing in the midway spot of the Kitchen, looking to the left, you find an expansive deck with an Alfresco Dining, an outdoor lounge, 2 outdoor hanging chairs, the barbeque AND room for Dave’s workout gear! Looking to the right from the Kitchen, you see the Living Room and the front deck, full of grape vines. The space has grown tremendously, without adding to the structure of the original home.

The back deck up in the trees is certainly a highly valued entertainment space, with planet of seating and different zones to relax in. With a partial roof opening, this Alfresco Area is able to be used all year round! Ceiling fans help in the warmer months. The partial roof protects from both the rain AND the hot summer sun, whereas in spring and autumn, the open roof allows for some tanning whilst working out! This truly is the best of both worlds.

The large stacker doors and retractable flyscreens means that outside bugs can be kept outside when needed, but the see-through view of the home means that from the back deck, you can see guests coming down the driveway towards the front door. Perfect for when multitudes are coming round for large events!

Now that we have given you the “lay of the land”, let’s take you through in intricate detail!

As you enter the Grenache coloured front door, you enter the Living Room with a huge, comfortable Rydell Molmic Sofa, the Samsung ‘The Frame’ TV, and a Brosa console. As you move past the Living Room, the Dining Room is to your right and the open-plan space opens up to the left and reveals a STUNNING Kitchen. The Kitchen is twice the size of the original kitchen, with a Grenache coloured concrete benchtop, a Pitt gas cooktop, with the Grenache concrete cladding the rangehood above.

The Dining Room includes a round table, perfect for sharing food and conversation, comfortably seating six. Adjacent to this indoor table, is the Alfresco Dining table, this time in a rectangular shape, also comfortably seating six in Alfresco chairs that you can relax in allll niiiight.

As you come through the front door, new windows were installed in order to maximise beautiful bushland cross-breezes. With louvered full-height windows, ventilation is perfect on a hot summer day. You see the grand piece, the heart of the home. The overall style finds its epicentre in the Kitchen and permeates throughout the house from there.

Sarah making bold choices in her own home indicates the level of sophistication and charm she believes Birdblack Design inspires. The palette is certainly dark and moody, but with so much natural light pouring, the aesthetic is airy.

The timber flooring is the existing flooring, which previously had been covered in carpet. Given the timber was in such good condition, Sarah and Dave chose a black satin stain which contrasts beautifully against the crisp white walls and ceiling.

The abundant cabinetry with a shaker profile in black timber-grain finish is the perfect backdrop with the showstopper certainly found in the custom concrete benchtop, inspired by red wine. The upper cabinetry is quite high up, a trick of the eye to elongate the height despite lower ceiling heights of the original structure. To warm up the space, brass is used as the handles and as an accentuated kickboard at twice the standard height on the Kitchen Island. The brass cuts through the dark features, bringing highlights. Recycled Blackbutt timber functions in the open shelving, as well as the timber framework around the Island. Strategically placed LED strip lighting is placed around the Island, to light up the Rombini triangular tiles, imported from Italy, giving a beautifully textured front to the breakfast bar, particularly from the front entrance as you come into the space.

The Kitchen is fitted out with plenty of hidden items: an integrated dishwasher, Magic Corners, an appliance cupboard for the smaller appliances like toaster, kettle and coffee machine. The upper cabinetry elongates the height of the room with a trick of the eye, a clever little trick of the trade. The gas-strut servery window, with a pull-down retractable flyscreen, allows that beautiful cross-breeze to occur whilst keeping the bugs away from the delicious food platters.

The cooktop is a gas cooktop by a German company called Pitt, looking beautiful in black against the burgundy concrete, paired with the black micro tiles in a bronze finish with a slight metallic sheen.

A ball and bar pendant lighting draw your eyes upwards to the two skylights, showing you the tops of the trees during the day and the galaxy at night. The cabinetry includes upward opening cupboards. The drawers are deep and supply plenty of storage with electronic/magnetic closing.

Doing the dishes, you look out over the back deck and into the trees. A servery window opens that space to perfectly pass through platters of food and fresh drinks through to the back deck. As you can imagine, the entire Living Space (indoor and outdoor) is an abundant thoroughfare, ensuring that people can be congregating in lots of zones throughout, without anyone being excluded by walls or partitions, making such a wonderful home for entertaining.

Moving into the Bathroom, initially the toilet was separated, but yet another wall was knocked out making a luxurious and spacious Bathroom for the family to enjoy. An oversized shower, a lovely large inbuilt bath and wall-to-wall alcove gives the space its structure. Matte black tapware and accessories bring all the highlights to the space, really popping against the white and Blackbutt timber. The elongated hexagonal subway tiles give plenty of dimension. The toilet is tucked in between the bath and the wall-hung basin, making a perfect base for the alcove and the completely mirrored recessed storage with LED lighting between all the mirrors.

Plenty of light floods into this bright, white bathroom with the help of both a highlight window and the skylight up above the bath. Vertical heated bars are also in the matte black providing a sculptural yet functional element.

Barnes Interiors provided a netted sheer for window coverings throughout the home.

Interior Design, Furniture Curation & Design Management: Birdblack Design
Build: Graeme Carberry Builder
Joinery Manufacturer: Paiano Custom Kitchens
Shoot Stylist: Birdblack Design
Photography: Louise Wellington
Videography: Pipewolf Media

‘Grenache Residence’ was purchased off the original owners who built it in the late 1970s.

Given that Sarah is in fact the Lead Designer AND owner of Birdblack Design, she was very much aware of what she was looking for in a home ready to be renovated. Most importantly on her list was a brick home with very good structure. Many older coastal homes are weatherboard, and the erosion and issues are plentiful. Purchasing an older brick home leads to fewer structural issues as the years roll on.

Purchasing in Farmborough Heights was also an established choice as both Sarah and Dave love nature. The area is completely surrounded by tree life, with ‘Grenache Residence’ indulging in lovely native flora and fauna, with abounding birdlife always nestled in the high branches at (and above) roof level. The home is just 15min drive from the CBD, but with the bushland around feels like a mountaintop retreat.

Read more >

The original floorplan was a product of its era – a miniature kitchen with very low benchtop and sink, zero prep space and not enough room to swing a cat! The kitchen was also tucked away and segregated from the living areas. With multiple hallways, this 1970s house simply felt like a culmination of individual rooms, rather than a home where people could gather and enjoy each other’s company.

In modern day living, homes are much more centred around being entertainment hubs, with open-plan spaces ensuring no one is left out in the cold, but rather a place to make memories with family and friends all around.

Sarah knew she wanted to keep to the external structure of the original home, transforming spaces rather than building an extension. The external walls remained but also every internal wall was knocked down! This rendered a HUGE open space with a GORGEOUS Kitchen, Dining and Living Room allowing the all-encompassing space for people to sit, chat, watch TV, cook, eat, and DRINK WINE! This is as good a segue as any to clarify: ‘Grenache Residence’ DOES have its own wine cellar, and our homeowners DO love wine, but the name Grenache comes from the colour of the concrete benchtop, the rangehood, and the front door, but more on these later.

So how did the magician Sarah enlarge her home without extending any of the existing external walls? Great question! The answer is with clever and innovative thinking.

In the front, a deck was incorporated as well as a ramped entrance, making the front of the home grand and striking in appearance. The deck is laced with grapevines for privacy and yet another nod to the Grenache colouring just inside.

In the back, a 12metre by 4metre deck is suspended at first-storey level, on this very sloped block of land. Given the height of the deck, and the slope of the land, the deck has you at eye-level with branches, birdlife and butterflies fluttering past all day long. Standing in the midway spot of the Kitchen, looking to the left, you find an expansive deck with an Alfresco Dining, an outdoor lounge, 2 outdoor hanging chairs, the barbeque AND room for Dave’s workout gear! Looking to the right from the Kitchen, you see the Living Room and the front deck, full of grape vines. The space has grown tremendously, without adding to the structure of the original home.

The back deck up in the trees is certainly a highly valued entertainment space, with planet of seating and different zones to relax in. With a partial roof opening, this Alfresco Area is able to be used all year round! Ceiling fans help in the warmer months. The partial roof protects from both the rain AND the hot summer sun, whereas in spring and autumn, the open roof allows for some tanning whilst working out! This truly is the best of both worlds.

The large stacker doors and retractable flyscreens means that outside bugs can be kept outside when needed, but the see-through view of the home means that from the back deck, you can see guests coming down the driveway towards the front door. Perfect for when multitudes are coming round for large events!

Now that we have given you the “lay of the land”, let’s take you through in intricate detail!

As you enter the Grenache coloured front door, you enter the Living Room with a huge, comfortable Rydell Molmic Sofa, the Samsung ‘The Frame’ TV, and a Brosa console. As you move past the Living Room, the Dining Room is to your right and the open-plan space opens up to the left and reveals a STUNNING Kitchen. The Kitchen is twice the size of the original kitchen, with a Grenache coloured concrete benchtop, a Pitt gas cooktop, with the Grenache concrete cladding the rangehood above.

The Dining Room includes a round table, perfect for sharing food and conversation, comfortably seating six. Adjacent to this indoor table, is the Alfresco Dining table, this time in a rectangular shape, also comfortably seating six in Alfresco chairs that you can relax in allll niiiight.

As you come through the front door, new windows were installed in order to maximise beautiful bushland cross-breezes. With louvered full-height windows, ventilation is perfect on a hot summer day. You see the grand piece, the heart of the home. The overall style finds its epicentre in the Kitchen and permeates throughout the house from there.

Sarah making bold choices in her own home indicates the level of sophistication and charm she believes Birdblack Design inspires. The palette is certainly dark and moody, but with so much natural light pouring, the aesthetic is airy.

The timber flooring is the existing flooring, which previously had been covered in carpet. Given the timber was in such good condition, Sarah and Dave chose a black satin stain which contrasts beautifully against the crisp white walls and ceiling.

The abundant cabinetry with a shaker profile in black timber-grain finish is the perfect backdrop with the showstopper certainly found in the custom concrete benchtop, inspired by red wine. The upper cabinetry is quite high up, a trick of the eye to elongate the height despite lower ceiling heights of the original structure. To warm up the space, brass is used as the handles and as an accentuated kickboard at twice the standard height on the Kitchen Island. The brass cuts through the dark features, bringing highlights. Recycled Blackbutt timber functions in the open shelving, as well as the timber framework around the Island. Strategically placed LED strip lighting is placed around the Island, to light up the Rombini triangular tiles, imported from Italy, giving a beautifully textured front to the breakfast bar, particularly from the front entrance as you come into the space.

The Kitchen is fitted out with plenty of hidden items: an integrated dishwasher, Magic Corners, an appliance cupboard for the smaller appliances like toaster, kettle and coffee machine. The upper cabinetry elongates the height of the room with a trick of the eye, a clever little trick of the trade. The gas-strut servery window, with a pull-down retractable flyscreen, allows that beautiful cross-breeze to occur whilst keeping the bugs away from the delicious food platters.

The cooktop is a gas cooktop by a German company called Pitt, looking beautiful in black against the burgundy concrete, paired with the black micro tiles in a bronze finish with a slight metallic sheen.

A ball and bar pendant lighting draw your eyes upwards to the two skylights, showing you the tops of the trees during the day and the galaxy at night. The cabinetry includes upward opening cupboards. The drawers are deep and supply plenty of storage with electronic/magnetic closing.

Doing the dishes, you look out over the back deck and into the trees. A servery window opens that space to perfectly pass through platters of food and fresh drinks through to the back deck. As you can imagine, the entire Living Space (indoor and outdoor) is an abundant thoroughfare, ensuring that people can be congregating in lots of zones throughout, without anyone being excluded by walls or partitions, making such a wonderful home for entertaining.

Moving into the Bathroom, initially the toilet was separated, but yet another wall was knocked out making a luxurious and spacious Bathroom for the family to enjoy. An oversized shower, a lovely large inbuilt bath and wall-to-wall alcove gives the space its structure. Matte black tapware and accessories bring all the highlights to the space, really popping against the white and Blackbutt timber. The elongated hexagonal subway tiles give plenty of dimension. The toilet is tucked in between the bath and the wall-hung basin, making a perfect base for the alcove and the completely mirrored recessed storage with LED lighting between all the mirrors.

Plenty of light floods into this bright, white bathroom with the help of both a highlight window and the skylight up above the bath. Vertical heated bars are also in the matte black providing a sculptural yet functional element.

Barnes Interiors provided a netted sheer for window coverings throughout the home.

Interior Design, Furniture Curation & Design Management: Birdblack Design
Build: Graeme Carberry Builder
Joinery Manufacturer: Paiano Custom Kitchens
Shoot Stylist: Birdblack Design
Photography: Louise Wellington
Videography: Pipewolf Media

Head over to our YouTube page to watch the construction process of Grenache Residence.